2013. augusztus 30., péntek

A nőkre jobban kihat a stressz?

Az információs társadalom világában elképzelhetetlen, hogy ne szerezzünk tudomást a hírekről. A mindenütt jelenlévő hírforrások szinte hemzsegnek a mindenhol megtalálható negatív információktól. Vajon mindez, hogyan hat a pszichére?

Mindannyian egyre inkább ki vagyunk téve – különösen a negatív – hírek hatásainak. Ezek a típusú információk viszont, nagymértékben befolyásoló erővel bírnak az életünkre. A Montreal Egyetem kutatóiból álló csoport 60 nőt és férfit vizsgált meg a hírek tekintetében. A kutatás alkalmával kiderült, hogy a nőket sokkal inkább érzékenyen érintik a negatív hírek, mint a férfiakat, és részletesebben is emlékeznek vissza a tartalmukra.



A kutatás során a külön csoportot képező nőket és férfiakat ismét kettéosztották. Egy a férfiakból, és egy a nőkből álló csoport, semleges tartalommal rendelkező híreket, a másik két csoportnak viszont a negatív töltetű híreket kellett elolvasniuk. Annak a megállapításához, hogy a nők illetve a férfiak stressz szintjét vizsgálhassák, a hírek olvasása után a kutatóknak nyál mintát kellett venniük, hogy a benne lévő stresszhormonok szintjét elemezni tudják. Minél nagyobb ugyanis ezeknek a hormonoknak a szintje, annál hangsúlyozottabban része a stressz az életünknek.

A tudósok kimutatták, hogy a nők stressz szintje nem emelkedik a negatív információk elolvasása után, viszont az azt követő stresszhelyzetekre sokkal érzékenyebben reagálnak. Ugyanezt a hatást a kutatás során a férfiaknál, nem tapasztalták. Azok a nők, akik a negatív információkat olvasták, sokkal több részletre emlékeztek, mint azok a társaik, akik a semleges csoportba tartoztak. Ez a differencia ismételten nem volt érzékelhető a férfiaknál.

Mi lehet mindennek a magyarázata? A kutatást végzők úgy gondolják, hogy leginkább az evolúciós tényezők játszanak ebben szerepet. Magyarázatuk szerint a nőkben, gyermekeik miatt alakult ki ez a fajta reakció. Mindezt azzal támasztják alá, hogy az egyedfejlődés során, a nők gyermekeik, illetve utódaik iránti érzékenysége, nagymértékben összefügg, az őket potenciálisan fenyegető információkkal és eseményekkel. Másrészről a nők emocionális képessége sokkal intenzívebb, mint a férfiaké.

Az információk és a hírek alól nem tudjuk magunkat kivonni, éppen ezért, hogy könnyebben viseljük, illetve kezeljük a stresszesebb helyzeteket, a kutatok sportolást javasolnak, amely kifejezetten alkalmas akár a mindennapi feszültség levezetésére is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése